De zon vangen op een karpervisplas met een zonnepark op water

Simon Krens, eigenaar karpervisplas

Bekijk direct de video.

Een zonnesysteem maakt slim gebruik van ruimte dat al in gebruik is. Dit geldt voor stukken (verontreinigde) grond, maar ook voor water! Toen Simon en Maria Krens geen toekomst meer zagen in de karpervisplas die zij waren begonnen op een voormalige zandwinningsput, kwamen ze al snel uit bij een drijvend zonnepark. Simon vertelt over deze groene keuze.

“Toen we deze oude zandwinningsput kochten, hebben we er in overleg met de gemeente in 2012 een karpervisplas van gemaakt. Dit hebben we jaren volgehouden, maar om verschillende redenen zagen we hier geen toekomst meer in. Laten we het zo zeggen: er komt veel kijken bij het in leven houden van zo veel grote vissen op een relatief kleine plas. Dus toen zijn we als ondernemers gaan nadenken: wat is dan een toekomstbestendig plan voor het water?”

“We hebben alle opties bekeken, en het drijvende zonnepark kwam als beste uit de bus.”

“Vooral belangrijk om de rust van de waterplas te behouden.”
– Simon Krens, eigenaar karpervisplas

“Bij het maken van onze keuze hadden we twee eisen. Allereerst moest het geen overlast geven in de buurt. Dus een oplossing waar niet veel mensen op af komen, zoals een waterskibaan. En daarnaast wilden we dat het ook richting de toekomst van onze kinderen een goede investering zou zijn. Het grote voordeel van zonnepanelen vinden wij dat ze geluidloos zijn. Dit maakt een zonnepark interessanter dan bijvoorbeeld windmolens. En ze gaan ook nog eens jaren mee! De komende 16 jaar, met mogelijke uitbreiding tot 30 jaar, wekken wij hier dus groene stroom op. Met groene energie als opbrengst, maar ook een verhuurprijs voor de plas.”

Samen sta je sterk
“Mijn vrouw en ik zijn altijd al ondernemers geweest. Toen we dus contact zochten met Solarfields, hadden we al het nodige voorwerk gedaan. Het is dan fijn om te merken dat ook een grote partij als Solarfields er als ondernemer in staat. Zo dachten ze ook mee over de verbetering van de biodiversiteit. Langs de bodem worden de randen opgehoogd om de groei van flora en fauna te stimuleren. Dit hebben ze samen opgezet met een ecologisch onderzoeksbureau. Maar, het gaat niet alleen om duurzaamheid. Het moet namelijk wel rendabel blijven. Het feit dat het rendabel is, is voor ons ook de reden om een zonnesysteem op onze plas te realiseren. Zo werkt de wereld.”

Zonnepanelen op water: zo in de achtertuin
“Voor ons was de keuze voor duurzame energie heel eenvoudig. Het gaat al jaren over duurzaamheid in de samenleving, maar volgens ons gebeurt er te weinig. Hetzelfde zie je in nieuwbouwwijken met speeltuintjes. Iedereen gelooft dat kinderen speeltuintjes moeten hebben, maar niemand wil ze bij zijn of haar huis. Dan gebeurt er natuurlijk nooit iets. Wij hebben de ruimte, Solarfields heeft de financiële middelen en de kennis. Dus samen kunnen we stappen zetten richting een groenere toekomst.”

Bereken, net als Simon, je opbrengst

Benieuwd wat een zonnepark jou en de wereld oplevert? Doe direct de quickscan. Binnen drie stappen inzicht in jouw zonnige toekomst.

Bekijk het verhaal van Simon.