Pure winst bij melkveehouder Jarno Schroten

Melkveehouder Jarno over de zonnepanelen op zijn dak

Jarno Schroten, Melkveehouder in Dalfsen

Verduurzamen, dat wil deze trotse ondernemer uit het Overijsselse Dalfsen: we zijn bij Jarno langsgegaan om eens te vragen hoe hij terugkijkt op onze samenwerking. Hier vertelt hij waarom hij voor panelen op zijn daken heeft gekozen en hoe dat in zijn werk gaat.

Bekijk het verhaal van Jarno

Zelfvoorzienend 

“Samen met mijn vriendin en kinderen hebben we 135 melkkoeien. Op jaarbasis is dat goed voor wel 1,4 miljoen liter melk. Mijn koeienmelk ik met twee melkrobots, die draaien dag en nacht. En dat proces verbruikt natuurlijk behoorlijk wat energie.” 

“Daarom is zelfvoorzienend zijn in mijn energiebehoefte een belangrijke. We krijgen dan ook van een extra beloning vanuit de melkfabriek als waardering dat wij onze eigen duurzame energie opwekken. Daardoor heb ik bijvoorbeeld de daken vol laten leggen met zonnepanelen. Dan kan ik van eigen energie melk en kaas maken. En met al deze stijgende energieprijzen is dat zeker zeer welkom.” 

“Zelfvoorzienend zijn, vind ik belangrijk. Ook in mijn energiebehoefte.”
– Jarno Schroten | Melkveehouder, Dalfsen
Zonnedak Schroten - Dalfsen agrariër

Solarfields in beeld 

“Het dak volleggen heb ik natuurlijk niet zelf gedaan. Via mijn accountant hoorde ik over Solarfields. Dat heb ik online opgezocht en toen heb ik meteen maar een afspraak gemaakt. De vlotte afhandeling is heel prettig geweest: vlot zakendoen, bij elkaar komen en prijsafspraken maken. Een groot pluspunt als je het mij vraagt. Het technische gedeelte laat ik verder gewoon aan Solarfields over. Dat is hen goed vertrouwd.” 

Mijn daken gevuld 

“Ja, ik ben wel positief over de toekomst. Het is belangrijk dat wij door middel van wind- en zonne-energie onze melk en kaas kunnen produceren. We zullen met zijn allen moeten verduurzamen om zo de wereldbevolking te kunnen blijven voeden.”  

“We hebben elkaar nodig: ik heb het dak. Zij de panelen”
– Jarno Schroten | Melkveehouder, Dalfsen
Zonnedak Schroten - Dalfsen agrariër

“Mij geeft het gewoon een goed gevoel: we hebben die daken toch liggen. Gooi ze dan vol met zonnepanelen! Zelf heb ik nog steeds wat dak over, dat benut ik nu niet. Wat mij betreft gooien we dat ook vol met panelen. Het is echt een partnerschap, deze samenwerking. We hebben elkaar hard nodig. Ik heb het dak. Zij hebben de panelen. En samen leveren we energie.”