Kartcentrum verduurzaamt gehele business

Peter Plantenga, ondernemer in Apeldoorn

Van ronkende diesel-motoren, naar nog snellere stille e-karts! Dit allemaal met de energie-opwek van je eigen zonnepanelen. Simpel en het past bij deze tijd van ondernemerschap. Peter Plantenga, oprichter en manager van Kartbaan Zero55 in Apeldoorn, dacht er ook zo over. Peter kwam in contact met Joost van Solarfields en nu, twee jaar later, is het project aangesloten op het net. Onder het gerealiseerde zonnedak, van 828 zonnepanelen, rijden de elektrische karts, die e-karts worden genoemd.

“Een heel mooi project waar wij erg trots op zijn!”
– Peter Plantenga, Oprichter Zero55
Peter Plantenga

Zero-energieverbruik

“ZERO55 is een nieuw indoor activity center en biedt diverse overdekte activiteiten waaronder een in en outdoor E-kartbaan, twee mini escape rooms, glow bowlingbanen en een lasertag ruimte. ‘De ‘zero’ staat voor ‘zero-energieverbruik’ omdat we duurzaamheid maximaal doorvoeren binnen ons bedrijf.” Legt Peter Plantenga, oprichter van Zero55 uit. “Het bedrijf is volledig voorzien van LED verlichting, een energy CV én we rijden op E-karts. E-karts zijn luxe karts die geen uitlaatgassen uitstoten doordat ze elektrisch zijn. Ze zijn hierbij een stuk beter voor het milieu dan reguliere karts. Toentertijd zochten we iets om duurzaam te laten rijden. Zo zijn wij op het idee gekomen om zonnepanelen op de daken te laten plaatsen, waardoor wij onze eigen energie opwekken en de e-karts hierop kunnen rijden. De samenwerking is op een leuke, goede en vlotte manier verlopen!”

Vlotte samenwerking

Het project Zero55 is in beheer van Accres. Accres exploiteert en beheert het vastgoed en dienstverlening op het gebied van ontmoeten, recreëren, ontdekken en sporten van de gemeente Apeldoorn. “Ik kwam met Solarfields in contact en na een aantal gesprekken heb ik de keuze gemaakt met ze in zee te gaan. Bij Solarfields is er de mogelijkheid om je dak te verhuren of om zelf eigenaar te worden van het zonnedak. Dit laatste levert meer rendement, maar betekent ook dat je zelf moet investeren. Wij hebben gekozen voor de verhuur van ons dak. Uiteindelijk is er een zonnedak gerealiseerd met 828 zonnepanelen. Het zonnedak voorziet zo’n 86 huishoudens van stroom per jaar. Ik ben erg blij dat wij nu onze eigen energie opwekken en de e-karts hierop kunnen rijden. Daarnaast draag ik mijn steentje bij aan de energie-transitie. De samenwerking is op een leuke, goede en vlotte manier verlopen!”

Vraag en aanbod dichter bij elkaar

“Een heel mooi project waar wij erg trots op zijn! Het is ons eerste zonneproject dat wij zelfstandig hebben gerealiseerd.” Geeft Alexander Harssema, medeoprichter van Solarfields aan. “Het is een indoor kartbaan, een stukje outdoor, waar ze met elektrische karts rijden. Hierdoor is het natuurlijk een hele mooie toepassing om daar ook zonnepanelen bij te realiseren. Vraag en aanbod brengen we daarmee dichter bij elkaar. De stroom van dit project gaat het net op. Met dit zonneproject worden er 86 huishoudens voorzien van stroom per jaar. Wij zorgen ervoor dat we, in samenwerking met Zero55, zoveel mogelijk duurzame energie gerealiseerd gaan krijgen!”

Bereken, net als Peter, je opbrengst

Benieuwd wat een zonnepark jou en de wereld oplevert? Doe direct de quickscan. Binnen drie stappen inzicht in jouw zonnige toekomst.