Geloof het of niet, wij zien dat coöperaties de inkomsten vaak niet het belangrijkst vinden. Meestal is grip houden op de leefomgeving de belangrijkste motivatie. En dat is natuurlijk goed te begrijpen: het gaat tenslotte om het gebied waarin je leeft. Toch is het gedeeld eigendom ook van belang.
Uitgaand van dat gedeelde eigendom, is er sprake van gedeelde lusten, lasten en risico’s.
Dat roept twee belangrijke vragen op. Ten eerste; op welke manier kan de coöperatie financieel deelnemen? En daarnaast; hoe zijn de taken verdeeld tijdens de ontwikkeling?
In de infographic zie je in overzichtelijk vormgegeven wat de verschillende instapmomenten kunnen zijn voor een energiecoöperatie en hoe die zich verhouden tot de risico’s en het rendement. Hieronder bieden we verschillende mogelijkheden om je daarover verder te informeren.
‘Samen de zon.’ hoe werkt dat in de praktijk? In deze gids delen we onze kennis en ervaring. En laten we zien hoe we goed kunnen samenwerken.
Een onmisbare gids dus voor iedereen die iets te maken heeft met het realiseren van een nieuw zonnepark. Voor vrijwilligers, bestuursleden, adviseurs of anders geïnteresseerden. Voor grote én kleinere – misschien wel startende – energiecoöperaties. Een gids vol praktische tips en gedeelde ervaringen. ‘Samen een zonnepark ontwikkelen’ volgt het hele proces stap-voor-stap. Met links naar online beschikbare tools én een handige verklarende woordenlijst.
Voor een coöperatie is het interessant om vroeg of laat de handen ineen te slaan met een ontwikkelaar (of andersom). Vanuit de participatiewet wordt aangestuurd op minimaal 50% eigendom door de lokale omgeving, maar hoe borg je dit op de juiste manier?
Wat is exact financiële gelijkwaardigheid? Wat zijn de risico’s en kansen. Wat zijn opties om als coöperatie mede eigenaar te worden van een park?
Graag delen wij onze ervaringen en laten we bestuursleden vanuit de coöperatieve wereld aan het woord. Schrijf hier in voor het webinar over financiële participatie tussen een coöperatie en ontwikkelaar. We organiseren deze webinars regelmatig en houden je op de hoogte van de agenda.
Zonnepark Hollandia beslaat met c.a. 300.000 panelen een oppervlakte van bijna 100 hectare. Verwachting is dat het zonnepark vanaf eind november stroom levert aan ongeveer 35.000 huishoudens op jaarbasis.
Rondom het zonnepark is een dijklichaam aanwezig waardoor het zonnepark volledig uit het zicht van de omgeving ligt. Omdat de zonnepanelen op een constructie boven het maaiveld zijn geplaatst, blijft hieronder gewoon gras groeien en kan onder de zonnepanelen water worden opgeslagen.
Een bijzonder project vanwege de dubbelbestemming. Naast duurzame energieproductie blijven de percelen in gebruik bij Avebe als waterbuffer voor haar productielocatie Gasselternijveen.
Weten hoe samenwerken er in de praktijk uitziet? Lees meer over onze lopende samenwerkingen met energiecoöperaties. Om ‘gevoel’ te krijgen bij een zonnepark is een rondleiding dé manier. En zijn er specifieke vragen? Stel ze aan één van onze experts!
Bekijk hier hoe Solarfields samenwerkt met Groninger Energiecoöperatie Eekerpolder
Benieuwd hoe een zonnepark er uitziet? Vraag een rondleiding aan via onze contactpagina
Onze experts staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden!
Samen een zonnepark ontwikkelen? Dan komt er veel op je af. Voorop staat dat je grip wilt houden op je leefomgeving. En straks natuurlijk zoveel mogelijk meeprofiteren van de opbrengsten. We delen graag onze kennis over de wereld van zonneparkontwikkeling. Je vindt hieronder per thema handige tools en contactmogelijkheden gerangschikt.
Bij Solarfields geloven we dat we de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Méér groene stroom, mínder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor jou. We voelen de urgentie om nú stappen te zetten om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Daarom ontwikkelen, bouwen en beheren we zonneparken van formaat. Op grond, dak en water.
Meer over Solarfields