Hoe verloopt de bouw van een zonnedak?

In dit artikel leggen we uit wat er allemaal bij de bouw van een zonnedak komt kijken. Alles willen we namelijk tot in de puntjes gecheckt en geregeld hebben. Zo wordt het aantal zonnepanelen bepaald, er wordt een definitief ontwerp van het zonnedak gemaakt en uiteindelijk worden de zonnepanelen op het dak gelegd. Hoe de bouw van een zonnedak verloopt, is niet zomaar te beantwoorden en hangt af van meerdere factoren.

Het toekomstige zonnedak

Zodra we een akkoord hebben gekregen van een dakeigenaar om een zonnedak te gaan bouwen, start het proces. Bij Solarfields hebben we een team dat zich volledig bezighoudt met alle dakprojecten.  Vanaf het moment dat de Business Developer op gesprek gaat bij een dakeigenaar, wordt er een constructeur bij betrokken. De Business Developer maakt een ontwerp en kijkt hierbij naar het aantal zonnepanelen die op het dak passen en hoe deze het beste geplaatst kunnen worden. Zodat het zoveel mogelijk duurzame energie oplevert. 

De constructeur bekijkt het ontwerp kritisch en past dit aan waar nodig. Als de intentieovereenkomst is getekend, maakt de EPC-partij een definitief ontwerp. Een EPC-partij (energieprestatiecontract) is een uitvoerende partij dat garanties geeft over de te behalen energiebesparing. De EPC-partij bekijkt vervolgens de inschatting die de Business Developer en de Constructeur hebben gemaakt en bepaalt hoeveel zonnepanelen definitief op het dak worden gerealiseerd. De EPC doet de laatste checks en legt het definitieve legplan vast. 

Een definitief ontwerp

Bij de eerste gesprekken met de dakeigenaar betrekken we ook al de verzekeraar van het pand. Elk zonne-energieproject draagt risico’s met zich mee. Om deze risico’s te minimaliseren, wordt er altijd een verzekeraar bij het project betrokken. De constructeur, die de constructieberekening maakt, schakelen we in na toekenning van de SDE++-subsidie. Bij het opstellen van de constructieberekening wordt er gekeken of het toekomstige zonnedak het gewicht van de zonnepanelen aan kan. Is het dak te zwak? Dan kan het dak versterkt worden.

“Door goede afspraken en samenwerkingen kan het zonnedak vaak in een korte tijd worden gerealiseerd, waardoor de impact op de bedrijfsactiviteiten minimaal is.”
– Floris Brandsma

Als het definitieve ontwerp er is én het aantal zonnepanelen voor het zonnedak is bepaald, gaat de constructiemanager naar het pand waar de zonnepanelen worden geplaatst. De omgeving, het pand en het dak worden nogmaals gecheckt. We checken het toekomstige dak dubbel zodat we bij de start van de bouw geen onvoorziene omstandigheden zullen tegenkomen.  Ook is het belangrijk dat het dak goed bereikbaar is voor alle materialen en de bouw van het zonnedak. 

De bouw kan van start!

De bouw van het zonnedak kan beginnen. De constructiemanager van Solarfields en de Business Developer zijn ook nog betrokken tijdens de bouw van het zonnedak. Samen zorgen ze ervoor dat alles soepel verloopt. Omdat je als pandeigenaar vaak je eigen werkzaamheden verricht onder het toekomstige zonnedak, stemmen we de bouwplanning altijd af met jou als pandgebruiker. Het belangrijkste voor ons is: geen verstoring van jouw bedrijfsactiviteiten. 

Door goede afspraken onderling en samenwerkingen kan het project vaak in een korte tijd worden gerealiseerd, zodat de impact op de bedrijfsactiviteiten minimaal blijft. Afhankelijk van de omvang neemt de bouw 4 tot 6 weken in beslag.

De bouw van een zonnedak

Na de bouw van het zonnedak gaat het project over naar het team ‘beheer’ binnen Solarfields. Van een afstand monitoren we 24/7 het zonnedak en grijpen direct in als dat nodig is. We ontzorgen jou van de subsidieaanvraag, tot en met de bouw en het beheer. Kortom: jij onderneemt onder het dak, wij er bovenop.

Meer weten? Download hier de meest gestelde vragen!

Iedere ondernemer is anders. De een wil maximaal rendement en regelt alles zelf, de ander wil volledig ontzorgd worden en is tevreden met een iets lager rendement. Je kunt jouw dak voor zonnepanelen verhuren aan Solarfields waarbij wij alles regelen. Je kunt ook een eigen zonnedak-project starten. Dan ondersteunen we je waar jij ons nodig hebt. Maar we kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Die beantwoorden we.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zero55 Zero55 zonnepanelen