Industriële panden toekomstbestendig verduurzamen

Duurzame energie, duurzaamheid, opwekken van duurzame stroom, allemaal termen die we tegenwoordig niet meer weg kunnen denken. Door een hoog energieverbruik zijn industriële panden in Nederland verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2 uitstoot (zo’n 26%). Daarmee dragen industriële panden dus niet bij aan de verduurzaming van Nederland. Veel van de industriële panden in Nederland zijn in de jaren 90 gebouwd, toen duurzaamheid nog niet hoog op de agenda stond. 

Oplossingen voor het verduurzamen van industriële panden zijn vaak makkelijker dan gedacht. De technieken zijn in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Hierdoor is het haalbaar geworden om industriële panden op een slimme manier met simpele maatregelen duurzamer te maken.

Oriëntatie op verduurzaming

Het verduurzamen van een industrieel pand is vaak wat complexer dan het verduurzamen van een kantoorpand. De mate van energie wat wordt verbruikt speelt hier onder andere een rol in. Er wordt gewoonweg een stuk meer verbruikt in een industrieel pand, waardoor verduurzaming moeilijker lijkt. 

Energieverspilling voorkomen

Binnen een industrieel bedrijfspand wordt niet alleen veel energie gebruikt, maar ook verspild. Dit kan beter met onderstaande maatregelen:

Verlichting

Je kunt flink besparen door de lampen te vervangen voor LED verlichting. LED verlichting verbruikt namelijk 75% minder stroom. Daarnaast hoeven ruimtes waar niemand aanwezig is niet verlicht te worden. Gebruik bewegingsmelders zodat de verlichting alleen aan gaat wanneer iemand aanwezig is. 

Verwarmen van het pand 

Gevel

Zonnepanelen

Besparen op energiekosten en daarnaast ook je industriële pand verduurzamen? Dat kan met zonnepanelen! De hoge hoeveelheid energie die nodig is binnen een industrieel bedrijfspand is de belangrijkste bron van verduurzaming. In de meeste gevallen zijn industriële panden erg geschikt voor het plaatsen van een zonnedak. De daken hebben vaak eenvoudige dakvormen en de grote oppervlakte maakt ze ideaal voor zonnepanelen. Zonde om niet te gebruiken! Een ander bijkomend voordeel is dat een zonnedak een duurzaam imago creëert, je draagt namelijk bij aan het opwekken van duurzame energie en het verminderen van CO2 uitstoot. Daarnaast levert het je ook nog eens geld op. Je ontvangt namelijk een maandelijks bedrag voor de verhuur van jouw dak. 

Een manier om een zonnedak te realiseren is het beschikbaar stellen van jouw dak voor zonnepanelen. Controleer echter wel de draagkracht van het dak. In sommige gevallen moet deze versterkt worden voordat een zonnedak gerealiseerd kan worden. De dakexperts van Solarfields kunnen hierbij helpen.

De financiering

Ga jij als industrieel pandeigenaar aan de slag met verduurzamen? Helaas is het niet mogelijk om voor alle verduurzamende maatregelen subsidie aan te vragen. Bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een pelletkachel of kleinere maatregelen als het vervangen van de verlichting. Bij grootschalige projecten zijn er wel verschillende subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken. Er zijn een aantal subsidies waar je als pandeigenaar vaak recht op hebt. Dit vergemakkelijkt het proces om te starten of het uitbreiden van duurzaam ondernemen. We hebben een aantal subsidies op een rijtje gezet: 

SDE++ subsidie

De SDE++ subsidie is de grootste en belangrijkste subsidieregeling rond het verduurzamen van een bedrijfspand. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energietransitie. Voor het plaatsen van een zonnedak kun je aanspraak maken op de SDE++ subsidie, evenals bij bijvoorbeeld biomassa en windenergie. 

ISDE subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing komen zakelijke gebruikers in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en kleinschalige windturbines. 

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De winstbelasting is jaarlijks een hoog bedrag wat afgedragen moet worden. Zeker na een hoge inverstering in energiezuinige technisken is de MIA een mooie optie. Hiermee kan het investeringsbedrag tot 36% in mindering worden gebracht.

VAMIL

Investeringen hebben een hoog totaalbedrag en dit kan belastingnadeel opleveren. De VAMIL maakt het echter mogelijk om tot 75% van je investering af te schrijven van je fiscale inkomen. Gebruikelijk is het zo dat hoe eerder je deze laat afschrijven, hoe lager de fiscale winst wordt en hoe hoger het belastingvoordeel. 

Versterkte concurrentiepositie 

op de markt. Een industrieel bedrijfspand heeft het op het gebied van imagovorming lastiger dan een vastgoedeigenaar omtrent duurzaamheid. Dit is jammer, maar des te meer waardering wanneer jij wél de moeite neemt om je steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

Waardeontwikkeling

(Duurzame) Investeringen dragen bij aan de toename van de waarde van een industrieel pand. In de toekomst staat duurzaamheid nog hoger op de lijst van vereisten, ook wettelijk gezien. Het zal steeds meer aanwezig zijn, zoals dit nu al in het dagelijks leven steeds meer te merken is. Door voor te lopen op de ontwikkelingen, draag je bij aan de waardevermeerdering van je pand. 

Zet nu de stap!

De stap naar verduurzaming lijkt erg groot, maar geeft veel voordelen voor de toekomst. Bovendien ben je een voorloper binnen verduurzaming als jij binnen deze branche vroeg begint met het verduurzamen van je industriële bedrijfspand. Alle kleine beetjes helpen, ook de kleine investeringen. Wil je het groots aanpakken? Door jouw dak beschikbaar te stellen aan Solarfields, profiteer jij dubbel. Je hoeft niet te investeren. Wij regelen de zonnepanelen, vergunningen, leggen het zonnedak aan, doen het beheer en verzorgen het onderhoud. Wij ondersteunen waar nodig. Zet vandaag nog je eerste stap binnen verduurzaming en draag bij aan een schonere aarde!