Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Bij de aanschaf van een zonnedak wordt naar meerdere factoren gekeken. Er wordt gekeken naar de draaglast, de status van jouw dak maar ook naar de eisen van de verzekeraar stelt. Maar hoe weet je nou dat je dak geschikt is voor zonnepanelen? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden en hangt onder andere af van de volgende factoren.

Draaglastreserve van het dak  

Zonnepanelen op het dak zorgen voor een extra belasting van ca. 10-25 kg /m2. Het legplan en de windlast zijn hierbij van belang. Of jouw dak hier constructief op berekend is, laten wij bepalen door een onafhankelijke constructeur. Er wordt gekeken naar het aantal zonnepanelen die op het dak geplaatst kunnen worden en of het dak sterk genoeg is. Een sterkteberekening van het dak laten wij altijd uitvoeren door een constructeur. Blijkt een dak niet sterk genoeg? Vaak is er na het oorspronkelijke bouwjaar het één en ander veranderd en of aangepast waardoor de originele bouwtekeningen niet meer lijken te kloppen. Dit kan invloed hebben op de mogelijkheden van het dak. Ook de leeftijd van de dakbedekking speelt een rol. Aan de hand van het advies van de constructeur brengen wij de kosten voor de eventuele benodigde aanpassingen in beeld. 

In overleg met de eigenaar wordt er gekeken of de aanbevolen aanpassingen de bedrijfsvoering niet belemmeren. De kosten van de aanpassingen van de constructie proberen wij vaak zelf te dragen. Wij passen ons ontwerp aan op de bevindingen van de constructeur. Zo waarborgen we de veiligheid, verzekerbaarheid en financierbaarheid altijd.  

Status dakbedekking

Zonnepanelen hebben een technische levensduur van ongeveer 25 jaar. Het aanschaffen van een zonnedak is een investering voor de toekomst. Daarom gebruiken wij zonnepanelen van hoge kwaliteit. Ten behoeve van een maximaal rendement blijft het systeem deze gehele periode ononderbroken stroom genereren. Idealiter hoeft het systeem tussentijds niet verwijderd te worden in verband met vervanging of reparaties. Afhankelijk van de conditie van de dakbedekking kan het raadzaam zijn deze vroegtijdig te vervangen.  

Constructiemanager Floris Brandsma
Constructiemanager Floris Brandsma

Eisen van jouw verzekeraar  

Bij Solarfields verzekeren we de pv-installatie. De opstallen waarop de pv-installatie wordt aangelegd, verzekert de eigenaar. Belangrijk is dat in het voortraject contact met beide verzekeraars wordt gezocht of ze bereid zijn het risico te accepteren (zonder premieverhoging). Dit voorkomt achteraf onaangename verrassingen zowel bij ons als bij de eigenaar. Eventuele eisen vanuit de verzekeraar met betrekking tot de aanleg van de pv-installatie kunnen wij dan meenemen tijdens de bouw. Het is daarom raadzaam om de opstalverzekeraar vroegtijdig te betrekken in de plannen voor een zonnedak. Zij hebben vaak specifieke eisen met betrekking tot bijvoorbeeld de locatie van de omvormers, toegepaste isolatiematerialen en opleverinspecties. Wij kunnen hier in ons legplan rekening mee houden.  

Na de realisatie laten wij een onafhankelijke opleveringskeuring uitvoeren waarmee wij kunnen aantonen dat de pv-installatie conform de geldende eisen en normen is geïnstalleerd. 

Asbest in het dak

Het gaat dan vaak om de wat oudere golfplaten waar vermoedelijk asbest in zit. Op asbesthoudende daken kunnen wij geen zonnepanelen plaatsen.  Het asbest zal eerst verwijderd moeten worden voordat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. De dakeigenaar kan vaak het verwijderen van de asbesthoudende dakbedekking geheel of gedeeltelijk financieren met de opbrengsten uit de dakhuur. Zo kan een dakeigenaar heel voordelig het dak voorzien van nieuwe dakbedekking. Uiteraard begeleiden we de eigenaar bij dit proces.

Meer weten? Download hier de meest gestelde vragen!

Iedere ondernemer is anders. De een wil maximaal rendement en regelt alles zelf, de ander wil volledig ontzorgd worden en is tevreden met een iets lager rendement. Je kunt jouw dak voor zonnepanelen verhuren aan Solarfields waarbij wij alles regelen. Je kunt ook een eigen zonnedak-project starten. Dan ondersteunen we je waar jij ons nodig hebt. Maar we kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Die beantwoorden we.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zero55 Zero55 zonnepanelen