Samen de zn.

Je vastgoed verduurzamen in 3 stappen

Hoe pak je het verduurzamen van je vastgoed nou eigenlijk aan? Er zijn namelijk veel mogelijkheden omtrent dit onderwerp. Het klimaat verandert drastisch en ook de overheid neemt steeds meer zijn verantwoordelijkheid hiervoor, wat terug is te zien in de wetgeving. In 2023 moeten kantoorpanden energielabel C of beter hebben. Het energieverbruik mag dan maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar zijn. Is dit meer? Dan moet het kantoor in principe gesloten worden. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Hieronder nemen we een aantal stappen door, die beschrijven hoe en waarom het goed is om nu te starten met het verduurzamen van je vastgoed.

Stap 1: bekijk mogelijkheden binnen verduurzaming

Energie wordt voortdurend opgewekt en gebruikt. Er is veel vervuiling in Nederland en dit zorgt voor een hoge hoeveelheid onnodige uitstoot. Kleine aanpassingen zorgen al voor een grote besparing. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je vastgoed te verduurzamen en dus onnodige uitstoot te voorkomen. Hieronder staan een aantal van de mogelijkheden.

Voorkom verspilling van energie

We gebruiken de hele dag door stroom; stekkers zitten in het stopcontact, de lampen staan, in koude ruimtes staan radiatoren bijna de hele dag warmte voor ons te produceren en ga zo maar door. Bij elkaar opgeteld kost dit veel energie, waar gemakkelijk op bespaard kan worden: 

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere manieren om verspilling van energie te voorkomen.

Gebruik energiezuinige technieken

De ontwikkelingen binnen de energiesector gaan razendsnel. Er zijn een aantal technieken om energiezuinig te leven. Hieronder staan er twee genoemd:

Vervang de CV-ketel door een HR-ketel

Een CV-ketel (centrale verwarmingsketel), is de bron van warmte in een pand, voor zowel warm water gebruik als verwarming. Voor het verduurzamen van je pand en het besparen van energie loont het om je CV-ketel te vervangen voor een HR ketel. Een HR-ketel heeft namelijk minder gas nodig om het water in de ketel te verwarmen dan een CV-ketel. Daardoor is een HR-ketel dus energiezuiniger dan een CV-ketel. Een CV-ketel zet namelijk ongeveer 89% van de energie om in nuttige warmte. Bij een HR-ketel is dit meer dan 100% omdat de HR-ketel de warmte van afvoergassen gebruikt als extra energiebron, terwijl dit normaal door de schoorsteen verdwijnt.

Maak gebruik van LED lampen

Reguliere gloeilampen gaan niet lang mee, zo’n 3000 uur. Bij een spaarlamp is dit iets meer, namelijk 10.000 uur.  LED lampen daarentegen gaan tot wel 25.000 uur mee. Dit scheelt niet alleen in het verwisselen van lampen, maar een LED lamp verbruikt ook nog eens veel minder stroom. Ook bevatten LED lampen geen giftige stoffen als kwik. Een stof die erg schadelijk is voor het milieu en wel gebruikt wordt bij andere lichtbronnen.

Wek zelf energie op

Het onbenut laten van de ruimte op je dak is zonde. Je kunt je dak nuttig gebruiken door middel van een zonnedak. Een manier om dit te doen is het verhuren van jouw dak voor zonnepanelen of zelf een project starten. Een zonnedak scheelt jou in de energiekosten en je draagt daarnaast bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Laat je dak checken door een expert, er is namelijk vaak meer mogelijk dan je denkt. Daarnaast vertelt de expert je wat een zonnedak jou oplevert. Solarfields kan je hierbij helpen. 

“Er is veel meer mogelijk dan je denkt.”
– Bram Sluijk | Business Developer Dak
Bram Sluijk

Een zonnedak zorgt ervoor dat het pand zelf de energie opwekt die in het pand wordt gebruikt. Soms is dit zelfs meer dan het eigen gebruik, in dat geval kun je dit delen met de omgeving. Op deze manier kan niet alleen jij, maar ook de omgeving profiteren van duurzame energie.

Stap 2: de financiering

Bij grootschalige projecten zijn er verschillende subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken bij het verduurzamen van je pand. Op basis van toetsingen wordt bepaald of jij hier recht op hebt. Er zijn een aantal subsidies waar je als vastgoedeigenaar vaak recht op hebt: 

Combineren van MIA en VAMIL

De MIA en VAMIL staan beiden op de Milieulijst. Om deze reden kunnen deze fiscale voordelen vaak met elkaar worden gecombineerd. Voldoe je aan alle opgestelde voorwaarden, dan is het toegestaan om beiden met elkaar te combineren en dubbel te profiteren. Zo moet de gebruikte techniek op de milieulijst staan en moet het een nieuw onderdeel zijn, wat binnen jouw vastgoed nog niet eerder is gebruikt.

Stap 3: de duurzaamheidsbonus

Sommige vastgoedeigenaren zijn terughoudend wanneer het komt op verduurzamen. In veel gevallen wordt er gekeken naar de terugverdientijd op basis van de energiebesparing. Waar ze dan tegenaan lopen is dat vooral de huurder van het pand profiteert van de lage energierekening, terwijl de eigenaar de kosten maakt. Er is echter meer dan alleen de besparing op gas en elektra. Om de balans op te maken wat verduurzamen van jouw vastgoed oplevert, is het goed om rekening te houden met de volledige ‘duurzaamheidsbonus’. Deze bonus bestaat uit vier delen, welke getoetst worden en hieruit wordt bekeken hoe hoog je scoort na bijvoorbeeld de investering van een zonnedak. De vier delen bestaan uit: 

De energiebesparing

Kleine investeringen kunnen al een sprong richting energielabel C opleveren. Daarnaast resulteren kleine investeringen zoals goede isolatie, het gebruik van LED verlichting en lichtschakelaars voor een lager energieverbruik en het verminderen van onnodig stroomverbruik. En wil je een grotere sprong maken naar een nog beter energielabel en nog meer energiebesparing, dan kunnen grotere projecten als een zonnedak hieraan bijdragen.

De concurrentiepositie in de lokale markt

Duurzaamheid staat hoog op de lijst bij belangrijke pijlers potentiële huurders. Door proactief te zijn in je omgang met duurzaamheid, draag je naar buiten uit dat ook jij dit hoog in het vaandel hebt staan. Duurzaamheid kan hierbij zorgen voor meer tevreden huurders, en daarmee een lagere kans dat bedrijven naar een ander kantoor vertrekken.

De toekomstige huurinkomsten

Het levert geld op door te investeren in duurzame energie. Omdat jij minder kwijt bent aan de energievoorziening van je vastgoed, merk je dit onder de streep terug in de huuropbrengsten. Daarnaast kun je een hogere huur vragen voor vastgoed met meer voorzieningen.

De waardeontwikkeling

Duurzaamheid, lagere energiekosten, een goede concurrentiepositie, weinig leegstand en goede huurinkomsten dragen uiteindelijk bij aan de toename van de waarde van een pand. In de toekomst staat duurzaamheid nog hoger op de lijst van vereisten, zowel voor de wet als voor de huurder. Het zal steeds prominenter aanwezig zijn, zoals nu al in het dagelijks leven ook steeds meer te merken is. Door voor te lopen op de ontwikkelingen, draag je bij aan de waardevermeerdering van het vastgoed.

Starten met verduurzamen

Verduurzaming is mogelijk in kleine en grote stappen. Welke opties je ook kiest, iedere aanpassing is er één. Wie een steentje bijdraagt, zorgt in het grote geheel voor een schonere aarde en een beter klimaat. Daarnaast zet je ook stappen in de richting van het duurzaamheidsdoel van 2023. Start vandaag nog met de eerste stappen binnen het verduurzamen van je vastgoed en profiteer van de voordelen!