Wat levert een zonnedak mij op?

Hoeveel zonnepanelen kunnen op mijn dak? Wat kan een zonnedak van 3.000m2 mij opleveren? Is de ligging van het zonnedak belangrijk? Bij Solarfields begrijpen we dat een zonnedak vragen oproept. In dit artikel geven we antwoord op de vraag wat een zonnedak jou kan opleveren. De realisatie van een zonnedak is een rendabele investering. Een zonnedak zorgt voor (indirecte) marketingopbrengsten als gevolg van een ‘groene’ uitstraling. Ben je verhuurder? Dan verhoog je de aantrekkelijkheid van het pand voor bestaande en toekomstige huurders. Een zonnedak draagt niet alleen bij aan de energietransitie en het klimaatakkoord maar ook aan een beter energielabel, jouw reputatie én jouw portemonnee.

Vaste vergoeding per paneel

Voor iedere paneel die je op je dak legt bij het verhuren van je dak, ontvang je naar schatting zo’n 2,50 euro per jaar, voor een periode van 16 jaar lang. De hoogte van de vergoeding wordt ieder jaar iets minder met de afname van de SDE++ vergoedingen. De exacte vergoeding hangt af van de ligging van het dak, de grootte, de aansluiting en de dakconstructie. Om de energietransitie mogelijk te maken, moet een zonnedak rendabel zijn. Zonnedaken worden daarom financieel ondersteund met een jaarlijkse subsidie, zodat de kosten in balans zijn met de verwachte opbrengst. Deze subsidie wordt de SDE++-subsidie (Stimulering Duurzame Energietransitie) genoemd. Met deze regeling motiveert de Nederlandse regering duurzame energieoplossingen. Het is namelijk nog niet mogelijk om in Nederland subsidieloos een zonnepark of zonnedak te realiseren. De subsidie is bedoeld om een nieuwe techniek of oplossing een zetje in de rug te geven, waarna het na verloop van tijd op eigen benen kan staan. Dit geldt ook voor zonnepanelen op daken.  

SDE Subsidie aanvragen voor jouw zonnedak? Wij regelen het voor je!

Oppervlakte van jouw dak

Aan de hand van het oppervlak van jouw dak wordt bepaald hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Besluiten we om samen een zonnedak te installeren? Dan maken onze experts een voorstel en ontwerp waarin staat hoeveel zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden en wat het zonnedak jou kan opleveren. Verhuur je een dak van 3.000m2? Dan ontvang je +/- €4500 opbrengst per jaar. Na 16 jaar heb je dus €72.000 verdiend!

De ligging van een zonnedak

Naast de oppervlakte van het dak zijn de oriëntatie, eventuele schaduwvorming en ligging ook bepalend voor het rendement van de zonnepanelen. Een zonnedak met veel zon kan de opbrengst van de zonnepanelen flink verhogen. Daarom is ook de plek van het pand met het toekomstige zonnedak essentieel. Zo kent Zeeland bijvoorbeeld meer zonuren dan Twente. Doordat de zon draait heeft vaak niet het hele zonnedak genoeg zon. Als er schaduw valt op een van de zonnepanelen is het bij de meeste systemen zo dat het de opbrengst van het gehele systeem verminderd. Gelukkig hebben we hier omvormers voor. Een omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Op deze manier kun je in je huis gebruik maken van de elektriciteit van jouw zonnedak!

Een zonnedak

Ben je geïnteresseerd in een zonnedak? Dan kunnen onze Business Developers een ontwerp voor jouw zonnedak maken. In dit ontwerp kijken we naar de grootte van het dak en naar het aantal zonnepanelen die op het dak geplaatst kunnen worden. Naast de oppervlakte van jouw dak wordt er gekeken naar de ligging. Ook dit is relevant voor jouw opbrengst. Op plekken als een schoorsteen of dakraam kunnen geen zonnepanelen worden gelegd. Hier wordt omheen gerekend. Met behulp van een computersoftware berekenen onze experts het rendement voor jouw zonnedak.

Meer weten? Download hier de meest gestelde vragen!

Iedere ondernemer is anders. De een wil maximaal rendement en regelt alles zelf, de ander wil volledig ontzorgd worden en is tevreden met een iets lager rendement. Je kunt jouw dak voor zonnepanelen verhuren aan Solarfields waarbij wij alles regelen. Je kunt ook een eigen zonnedak-project starten. Dan ondersteunen we je waar jij ons nodig hebt. Maar we kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Die beantwoorden we.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zero55 Zero55 zonnepanelen