Zonnedak voor agrariërs

Momenteel zijn veel daken van stallen en agrarische bedrijven nog onbenut. Zonde, want deze daken zijn erg geschikt voor het plaatsen van een zonnedak. Maak gebruik van de onbenutte ruimte door te investeren in een zonnedak. Hiermee wek je energie op, bespaar je kosten en draag jij je steentje bij aan een duurzame wereld! We nemen je mee in een aantal relevante punten op het gebied van het investeren in een zonnedak.

  • Wanneer leveren zonnepanelen iets op?
  • Wat zijn die opbrengsten?
  • Wat is de wet- en regelgeving omtrent verduurzaming?
  • (Brand)veiligheid van een zonnedak

Waarom een zonnedak voor agrariërs?

Een agrarisch bedrijf verbruikt veel energie; apparatuur, lampen in de stallen, melkmachines en ga zo maar door. Het gebruik van reguliere energie is duur en bovendien schadelijk voor het milieu. Door de overstap te maken naar een zonnedak, en dus op groene energie, draag je bij aan een positieve verandering van het klimaat: jij doet wat je kunt om een duurzaam klimaat te creëren. Klimaatverandering zorgt voor steeds extremere weersomstandigheden. Lange periodes van droogte en zware regenval hebben invloed op de bodemcondities en ziektedruk in de bodem. Een belangrijke reden om een stap te zetten naar duurzaam en verantwoord boeren.

Door daken van bijvoorbeeld stallen of kassen te gebruiken, hoef je geen beschikbare grond in te leveren. De daken beschikken over ruimte die anders onbenut blijft. Het is dus een goede uitkomst op het gebied van verduurzaming; geen kosten voor het aanschaffen van een nieuw stuk grond of het vrijstellen van grond voor zonnepanelen.

“Zelfvoorzienend zijn, vind ik belangrijk. Ook in mijn energiebehoefte. ”
– – Jarno Schroten | Melkveehouder, Dalfsen
Zonnedak Schroten - Dalfsen agrariër

Energie voor de omgeving

Zonnedaken op kassen of stallen wekken veel energie op. In de meeste gevallen is dit meer dan het eigen verbruik. Het is mogelijk om je omgeving te helpen voorzien van zonne-energie. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen, maar willen wel graag overgaan op een schone energievorm. Als agrariër kun jij helpen om dit mogelijk te maken.

Energiebesparende maatregelen populair onder boeren

Tegenwoordig zijn boeren steeds meer aan het verduurzamen. Hierbij is de verplichting tot het registreren van energiebesparende maatregelen (2017) een belangrijke factor geweest. Ruim 45% van de agrariërs wekt zelf energie op, terwijl dit in 2010 nog maar 10% was. We zien dus steeds meer dat boeren gaan investeren in duurzame energie.

Wat zijn de opbrengsten van een zonnedak?

Zonnedaken leveren veel op voor agrariërs, zeker op grote schaal zijn zonnepanelen zeer rendabel: op jaarbasis bespaart een boer gemiddeld € 820. Daarbij is het zonnedak is op verschillende manieren in te richten en te gebruiken. Dit heeft ook invloed op de hoogte van de opbrengsten. Wil je weten hoeveel het jou oplevert? Neem vrijblijvend contact met ons op, dan nemen we het samen door.

Verhuren van je dak

Een van de mogelijkheden voor het realiseren van een zonnedak is het verhuren van je dak aan Solarfields (mits jouw dak groter is dan 3.000 m2). Op deze manier heb jij geen gedoe rondom het realiseren van de financiering, installeren en beheren van het zonnedak. Wij regelen alles en staan 24/7 voor je klaar. Bovendien ontvang je een jaarlijkse vergoeding voor het zonnedak op jouw terrein!

Wetten en regels rondom verduurzaming

Om ook boeren tegemoet te kunnen komen en het proces van verduurzaming toegankelijker te maken, is de SDE++-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) in het leven geroepen. De overheid heeft deze subsidie beschikbaar gemaakt, zodat het aantrekkelijker wordt om versneld de stap naar duurzaamheid te zetten. Door middel van een toetsing wordt bepaald of jij ook recht hebt op deze subsidie. Het aanvragen van de SDE++ subsidie is echter niet eenvoudig. Er wordt namelijk enorm veel informatie gevraagd. Solarfields helpt je daar graag bij. Wil je meer weten over de SDE subsidie? Kijk dan ook eens op onze pagina over SDE++ subsidie.

Ruim 25% van de partijen die recht hebben op deze subsidie, maken hier geen nog gebruik van. De kans is dus zeker aanwezig dat ook jij hier aanspraak op kunt maken!

(Brand)veiligheid van een agrarisch zonnedak

Er bestaan veel vragen rondom zonnedaken. Deze hebben onder meer te maken met brandveiligheid, en daarmee ook de veiligheid van de dieren die zich in de stal, onder de zonnepanelen bevinden. We leggen graag aan je uit hoe wij ervoor zorgen dat jij zo veilig mogelijk kunt profiteren van een zonnedak.

Gratis dakcheck

Voordat we starten met de bouw van een zonnedak, wordt er eerst een dakcheck uitgevoerd door onze professionals. Mocht het dak niet voldoen aan de gestelde eisen, dan wordt de dakconstructie grondig bekeken door onze experts om te kijken wat wel mogelijk is. Eerder mogen en kunnen we niet van start gaan met de bouw van het zonnedak.

Jaarlijkse controle en onderhoud

Onze dakexperts voeren jaarlijks een volledige dakcontrole uit. Hierbij worden de zonnepanelen en overige onderdelen uitvoerig gecontroleerd en vervangen waar nodig.

Detectieapparatuur

Het zonnedak wordt voorzien van allerlei meetapparatuur, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om mogelijke problemen vroegtijdig op te merken. Denk hierbij aan brandmelders, vlamboogdetectie maar ook een app waarin je de voortgang van je metingen bij kunt houden. Hierdoor kunnen we 24/7 de prestaties van het zonnedak monitoren. En zien we iets afwijkends? Dan komen we langs om het te controleren.

Onderhoud en preventie zijn de sleutel tot een veilig zonnedak. Solarfields ondersteunt hier graag bij en zorgt dat jij, als agrariër, veilig overstapt naar duurzame energie! Ga voor duurzame energie waarbij je zelf een bijdrage kunt leveren aan een duurzame wereld. Solarfields helpt je graag bij het realiseren hiervan! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.