Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
13/12/2022

5 redenen om te verduurzamen

Verduurzamen. Waarom zou je?

Nou, hierom:

1. Jij maakt het verschil

Elke stap helpt. Of je nu minder vlees eet, standaard met drie (vintage) truien loopt in de winter of geen plastic tasjes meer gebruikt: elk stapje helpt. Of dit nu thuis is of op je werk. Kijk telkens of je kunt switchen naar een (nog) duurzamere optie.

Misschien voelt het soms alsof er geen beginnen aan is. Maar vele kleine acties samen helpen. Echt. De ene actie past waarschijnlijk beter bij je dan de andere, maar duurzamer leven is echt niet ingewikkeld.

Naast de duurzame stappen, die jij als individu kunt nemen zijn er gelukkig ook steeds meer bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en klimaat. Sommigen doen dat, net als wij, door zich direct in te zetten voor de energietransitie. Zo leggen wij grote daken van onze klanten vol met zonnepanelen: hallo duurzaam ondernemen! Andere bedrijven zijn weer bezig met intern hun business verduurzamen.

2. Je hoeft het niet alleen te doen

Gelukkig hoef je die enorme opgave van het klimaat niet alleen op te lossen. Steeds meer bedrijven en wereldleiders, maar vooral ook mensen, zijn zich bewust van de problematiek én de oplossingen. En dat sterkt. Samen kan je namelijk meer dan alleen.

Het huidige scenario is niet heel rooskleurig. Het is dus niet zo gek dat de klimaatverandering soms wat moedeloos maakt. Maar er zijn gelukkig ook ongelofelijk veel positieve veranderingen. Duurzame energiebronnen zijn bijvoorbeeld volop in ontwikkeling. Wacht dat je van warmtesteden?

Als bedrijf of ondernemer kunnen zowel het duurzaamheidsvraagstuk als de verduurzamingsmogelijkheden nogal veel zijn. Gelukkig hoef je zelf het wiel echt niet uit te vinden. Er zijn vele totaaloplossingen voor jouw specifieke situatie. Wij begrijpen als geen ander dat verduurzamen, maatwerk is. De ene ondernemer wil misschien het productieproces CO2-neutraal maken, terwijl een ander liever zijn of haar pand wil verduurzamen.

Als je het ons vraagt, is niets onmogelijk. En wordt het ook nog eens makkelijker als we het samen doen. Zo kunnen we onze krachten bundelen, van ondernemers tot energiecoöperaties tot grondeigenaren.

En echt blij worden wij van The Happy Activist. Iedere dag vrolijk nieuws van inspirerende mensen, gezamenlijke initiatieven en een hoop positiviteit.

3. Het klimaat wacht niet

Wetenschappers roepen het al jaren: het klimaat verandert. Door de mens. De aarde warmt namelijk op door de enorme uitstoot van broeikasgassen. Die opwarming heeft grote gevolgen, zo laat het KNMI zien. De zee rondom Nederland stijgt. De kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner, in 2050 is er nog maar 0,2% – 2% kans. Weersomstandigheden worden extremer, van overstromende rivieren in Limburg tot langere bloeiseizoenen met héél veel hooikoorts (voor sommigen van ons).

Het is tijd. Of eigenlijk zijn we al aardig aan de late kant, want het klimaat wacht niet. De toekomst heeft duurzaamheid heel hard nodig. En soms is duurzaamheid best ingewikkeld. Want het gaat vaak over een lange termijn. We moeten samen een weg belopen, die nog niet eerder is afgelegd. De termijnen van klimaatverandering én verduurzamen zijn lastig te overzien. Maar laten we voor onze toekomst, die van jou en van je (klein)kinderen, toch alles op alles zetten.

Nieuwsgierig naar de staat van het klimaat in jouw omgeving? KNMI zet nationale en internationale data voor je op een rij. Van specials in bepaalde gebieden tot atlassen. En bij de NOS kan je zien wat er veranderd is sinds jij geboren bent.

4. Grondstoffen raken op

Zelfs voor de grootste klimaatontkenners onder ons, is het moment bijna daar. Want naast dat verduurzaming noodzakelijk is voor een leefbare wereld (lijkt ons voldoende reden), raken fossiele brandstoffen in hard tempo op. We moeten onze energievoorziening dus op een andere manier inrichten. We gebruiken meer dan we hebben. Ook niet onbelangrijk: Groningen staat te trillen op zijn grondvesten. Stoppen met bijvoorbeeld gasboringen vóór het op is, lijkt ons zeker een goed plan.

Linksom of rechtsom is het hoe dan ook noodzakelijk om ons te verdiepen in de opwek van duurzame energie. Want dat we veel energie nodig hebben, is een gegeven. Zo heeft een Nederlands huishouden gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit nodig. Met 8,1 miljoen huishoudens is dat dus veel gas en energie. En dan hebben we het nog niet eens over de Nederlandse industrie.

5. Het kan

Wat ons betreft misschien wel de belangrijkste reden om te verduurzamen: het kan. Uiteraard zijn er vele smoesjes te bedenken. Bijvoorbeeld: duur (wat overigens niet waar is, zoals je in deze podcast hoort), ingewikkeld (hoeft niet, zo proberen wij door kennis te delen de bouw van zonneparken zo makkelijk mogelijk te maken) of gedoe (is een keer vaker vlees laten staan nou echt zoveel gedoe?).

Maar er is geen tijd meer voor smoesjes en het hoeft dus ook niet. Want de innovatieve energieoplossingen en de energietransitie gaan als een speer. Niet altijd zonder slag of stoot. Maar Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Waarom verduurzamen? We moeten wel, het bespaart kosten en het kan. Het draagt bij aan een grote(re) kans op een leefbare wereld in de toekomst. En dat is het allerbelangrijkste.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact