Belang van afstand

26 juni 2020

Blogger Joost Huisman 

Student en hobby-schrijver Joost Huisman is nieuwsgierig naar de wereld van energie en heeft daarom een sterke behoefte aan antwoorden. Hij is echter nog een leek op het gebied van energie, dat, in combinatie met zijn ongetemde nieuwsgierigheid, maakt dat hij voldoende vragen heeft. De komende weken zal hij deze vragen beantwoorden en uiteenzetten in begrijpbare blogs.

Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats

Niet omdat Herman van Veen nou zo’n ongelofelijk haast heeft, maar omdat we even wat ruimte om ons heen nodig hebben in onze nieuwe ander-halve-meter-samenleving. Gelukkig zijn Nederlanders goed in ruimte maken. Zo bleek ons land te klein voor mens en water, dus hebben we de Zuiderzee lek geprikt om plaats te maken voor wat we tegenwoordig de provincie Flevoland noemen. Daar kunnen we nu ook afstand van elkaar houden waardoor de ander-halve-meter-samenleving precies past. We mogen dankbaar zijn dat we niet meer afstand moeten houden, 1 meter 60 bijvoorbeeld. Dan zouden we waarschijnlijk subtropisch zwemparadijs voor jong en oud ‘het Tikibad’ moeten droogleggen.

Belang van afstand

Volgens experts is dat gelukkig nu nog niet nodig. Hoewel we de curve al goed geflattend hebben moeten we nog wel afstand blijven houden. Daar mogen we uiteraard van alles over vinden, maar feit is dat het wel erg goed werkt om het virus in te dammen. Op anderhalve meter afstand belanden die uitgespreide coronaatjes namelijk niet in mijn gezicht (niet leuk), maar komen ze met een mooie boog tussen de plantjes op de grond terecht (wel leuk). Daar doet het virus geen kwaad meer.

We hoeven ons ook geen zorgen te maken om de plantjes op de grond. Ze hebben geen ademhalingsstelsel en zullen dus niet ziek worden van de virusdeeltjes. Planten hebben wel mooie groene bladeren en daarom zonlicht nodig. Dat krijgen ze alleen als het zonlicht niet geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld, ik noem maar wat hoor, een zonnepark. Dat moeten we dan ook zien te voorkomen, daarom hebben ontwikkelaars van zonneparken samen met verschillende belangenorganisaties (waaronder Vogelbescherming en Greenpeace) de Gedragscode Zon op Land opgesteld. In deze code is onder meer afgesproken dat tenminste 25%, van boven gezien, van het oppervlakte van de grond onbedekt zal blijven. Dan kan licht de grond bereiken en blijft de kwaliteit van de planten en de grond gewaarborgd zodat de grond weer voor oorspronkelijke doeleinden gebruikt kan worden. Daarnaast zal altijd een landschapsarchitect onderzoeken op welke manier een zonnepark in het landschap geïntegreerd kan worden en zullen sommige parken vijf-sterren bijenhotels krijgen. Kunnen ze lekker rondjes zoemen en honing maken voor de koningin zonder ons te hoeven prikken want dat vindt niemand leuk. Doet namelijk pijn en de bij sterft, dus die kan ook maar beter afstand houden.

Het idee van afstand houden kan dus van levensbelang zijn. Bij ons zien we dat terug in de ander-halve-meter-maatschappij, bij planten in een gedragsprotocol. Ik zal dus vriendelijk met mijn hoofd knikken naar iedereen die met een ruime boog om mij heen loopt omdat ze aan mijn gezondheid denken en niet omdat ik naar uien ruik.

Geschreven door: Joost Huisman