Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
18/01/2023

Gemeente Zuidplas op bezoek bij Zonnepark Dorhout Mees

Gemeenten hebben de komende jaren een enorme uitdaging liggen: de transitie naar duurzame energie. In 2030 moet Nederland de helft minder CO2 uitstoten. En in 2050 moeten we er samen voor zorgen dat Nederland CO2 neutraal is. Hiervoor zijn lokale overheden en gemeenten deels verantwoordelijk: een grote uitdaging.

Gemeenten en de energietransitie

Gemeenten hebben de komende jaren een enorme uitdaging liggen: de transitie naar duurzame energie. In 2030 moet Nederland de helft minder CO2 uitstoten. En in 2050 moeten we er samen voor zorgen dat Nederland CO2 neutraal is. Hiervoor zijn lokale overheden en gemeenten deels voor verantwoordelijk: een grote uitdaging.

Het Klimaatakkoord is er. We moeten verduurzamen. De vraag is alleen: hoe? Hoe maken we samen die transitie mogelijk? En meer specifiek, hoe doe je dit als gemeente?

Bezoek zonnepark door Gemeente Zuidplas

Gemeente Zuidplas heeft, net als andere Nederlandse gemeentes, ook deze uitdaging. Om beter zicht te krijgen op de mogelijkheden binnen de energietransitie hebben ze een werkbezoek gebracht aan Zonnepark Dorhout Mees.

We vroegen Fabienne van Luin, Projectleider Innovatie Opgave Middengebied, van gemeente Zuidplas waar zij als gemeente tegen aanlopen en waarom een bezoek aan een zonnepark meer inzicht geeft.

Het interview lees je hieronder:

Waarom wilden jullie vanuit de gemeente een bezoek brengen aan het Zonnepark Dorhout Mees, het grootste zonnepark van Nederland?

“We werken vanuit gemeente Zuidplas aan een grootschalige gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder wat de ambitie heeft om energieneutraal te zijn. Uit berekeningen blijkt dat we zo’n 60 hectare zon op land nodig zijn om deze ambitie te kunnen realiseren.

Dat is zo groot, daar hebben we geen goed beeld bij wat dat betekent in de praktijk. We wilden dus een groot zonnepark bezoeken om zo een gevoel te krijgen bij deze schaal. Ook wilden we een inschatting maken of een zonnepark van deze grootte passend zou zijn in onze opgave.”

Welke uitdagingen liggen er vanuit de gemeente binnen de energietransitie?

“Onze gemeenteraad heeft geen voorkeur voor windenergie. Dus dat betekent dat we naast zon op dak, ook veel zon op land moeten realiseren als we de ambitie overeind willen houden. Dit heeft een grote ruimtelijke impact. Dus dat is voor ons een punt van aandacht, hoe we deze installaties enigszins fraai in kunnen passen.

Tevens hebben we ook een zorg rondom een stabiel systeem – idealiter wil je een combinatie van wind en zon – en hebben we uitdagingen rondom opslag van stroom. Tot slot is voldoen aan de warmtevraag ook spannend. We hebben geen natuurlijke warmtebronnen in de buurt en geen industriële restwarmte. Kortom het hele vraagstuk rondom opwek, terugdringen van vraag, opslag, combinaties met mobiliteit en warmte is voor ons in deze opgave een uitdaging,” vertelt Fabienne van Luin.

Wat viel er op tijdens jullie bezoek aan het zonnepark?

“Dat het ontzettend groot is. Het was indrukwekkend om de grootte te zien, en hoe het ingericht was. We hebben kunnen concluderen dat het inpassen van een park (van welke grootte dan ook) echt maatwerk is.”

Niet alleen gemeente Zuidplas, maar voor alle Nederlandse gemeenten ligt er een energie uitdaging. Wil jij vanuit de gemeente meer informatie over de mogelijkheden voor zonneparken op land of dak, warmte, waterstof, opslag en slim gebruik maken van het energienet? Neem contact op met ons voor een afspraak. We plannen graag een gemeentelijk bezoek aan onze zonneparken met je in.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact