Een allesbehalve wetenschappelijke analyse van het jaarlijkse energieverbruik

30 april 2020

Blogger Joost Huisman 

Student en hobby-schrijver Joost Huisman is nieuwsgierig naar de wereld van energie en heeft daarom een sterke behoefte aan antwoorden. Hij is echter nog een leek op het gebied van energie, dat, in combinatie met zijn ongetemde nieuwsgierigheid, maakt dat hij voldoende vragen heeft. De komende weken zal hij deze vragen beantwoorden en uiteenzetten in begrijpbare blogs.

Tijd voor uitleg

Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks 3000 kWh.Ondanks dat statistiek natuurlijk ieders favoriete vak is, zijn dit soort losse statistieken niet zo interessant. Wat kunnen we bijvoorbeeld met bovenstaande data? En wat betekent het precies?

Enkele vragen zijn dan bijvoorbeeld: hoe groot is een gemiddeld Nederlands huishouden? Is 3000 kWh veel en is dat slecht? Wat is kWh überhaupt? Is dit fake news? Behalve de laatste vraag (nee, het Nibud is betrouwbaar), zijn dit vragen die we niet kunnen beantwoorden met bovenstaande informatie. Daarom biedt deze data wat mij betreft niet zoveel interessants. Daarom gaan we even stevig relativeren.

Het huishouden?

Om te beginnen moeten we de termen huishouden en kWh definiëren. In Nederland wonen ongeveer 17,5 miljoen mensen en er zijn ongeveer 7,9 miljoen huishoudens. Dat betekent dat een gemiddeld Nederlands huishouden uit 2,2 personen bestaat.

Kwh?

kWh staat voor kilowattuur, ook wel bekend van de meterkast. Kilowattuur is een eenheid om de hoeveelheid energie aan te geven. Volgens het Nibud gebruiken elke 2,2 personen dus 3000 kWh aan energie. Dat betekent dat we per persoon ongeveer 1363,6 kWh aan energie gebruiken.

Veel?

De volgende vraag is of dit veel is. Gezien het feit dat het gaat om een gemiddeld verbruik is dit blijkbaar de hoeveelheid energie die we per persoon per jaar nodig dachten te hebben. Zelfs als de hoeveelheid hoger is in andere landen of dan voorgaande jaren, wil dat niet zeggen dat we per persoon veel gebruiken. Wat we wel kunnen zeggen is bijvoorbeeld dat een oven gemiddeld 1,7 kWh gebruikt en dat het twintig minuten (inclusief voorverwarmen) duurt om een pizza op te warmen. Dat is dus ongeveer 0,57 kWh per pizza. Betekent dat elk huishouden jaarlijks dus voldoende energie gebruikt om ongeveer 5263 pizza’s op te warmen. Dat zijn er 14 per dag.

Slecht?

Ten slotte de vraag of dit slecht is. Hoewel tomaten, kaas en deegproducten op de schijf-van-vijf zijn te vinden, is de combinatie daarvan in de vorm van de mediterraanse deegfrisbee dat niet. Maar daar gaat het nu niet om. We kijken nu puur naar het gebruik van energie, wat op zichzelf natuurlijk niet slecht is. Sterker nog, dat is over het algemeen de reden waarom we energie opwekken.

Waarom dan statistieken?

Statistieken zijn een weergave van de realiteit. Die cijfers zijn zonder interpretatie niet interessant. Dus hoe kunnen we deze cijfers interpreteren? Ten eerste zijn ze interessant voor de energiemaatschappij. Die kan op basis van de cijfers de jaarlijkse begroting op maken en heeft daarmee een goed uitgangspunt voor de jaarlijkse afrekening. Bovendien kunnen ze inschatten hoeveel energie ze moeten opwekken in de jaren daarna.

Daarnaast zijn ze interessant omdat we steeds meer addertjes onder het gras vinden bij de traditionele manieren van het opwekken van energie. Zo zijn kolencentrales bijvoorbeeld zeer milieubelastend. Als we een deel van de pizza´s kunnen opwarmen met groene energie, dan hoeven we dat deel niet op te wekken in bijvoorbeeld kolencentrales. Veel huishoudens hebben de daarom de zonnepaneel ontdekt. Buiten het feit dat zonnepanelen zorgen voor een schonere wereld scheelt het de huishoudens ook in kosten omdat zij zelf energie opwekken: elke zelf opgewekte kWh hoeven zij niet te betalen aan de energieleverancier. Dat is financieel interessant omdat één zonnepaneel volgens de consumentenbond gemiddeld 243 kWh per jaar opwekt. Dat zijn al 426 pizza’s. Oftewel acht procent van het opwarmen van pizza’s gaat zonder extra kosten. Tel uit uw winst.

Kortom, het Nibud geeft eigenlijk niets meer of minder weer dat elke vier Nederlanders genoeg energie gebruikt om 5263 pizza’s op te warmen. Aangezien elk huishouden betaalt voor elke verbruikte kWh zijn deze statistieken interessant voor de portemonnee. Daarnaast is het interessant omdat energieleveranciers kunnen zien hoeveel kWh zij ongeveer moeten opwekken. Veel methodes voor het opwekken van energie zijn schadelijk voor het milieu, dus als energiemaatschappijen te veel opwekken belasten zij het milieu meer dan nodig. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te gebruiken kunnen huishoudens hun energiekosten minderen en hoeven energiemaatschappijen minder energie op te wekken door middel van methoden die schadelijk zijn voor het milieu. Hoe meer pizza’s een huishouden kan opwarmen met hun eigen opgewekte energie, hoe beter dat is voor de portemonnee en hoe minder zij het milieu belasten. Helemaal niet gek.