Groen licht voor zonnepark Fort de Pol in Zutphen

20 september 2017

Het Groningse bedrijf Solarfields is dankzij een verleende omgevingsvergunning door de gemeente Zutphen een stuk dichter bij de aanleg van een flink zonnepark op Fort de Pol in Zutphen. Op de voormalige vuilstortplaats op bedrijventerrein De Mars moet een park ter grootte van zeven voetbalvelden komen met 14.500 zonnepanelen. De zonnepanelen komen grotendeels op het bovenste plateau van Fort de Pol en op het zuidtalud, een klein deel is voorzien op het westtalud.

Het verlenen van de vergunning voor het park is mooi nieuws, vindt projectmanager Jop Smit van Solarfields. “Een hele belangrijke stap. Nu komt het aan op de vraag of we een SDE+ subsidie krijgen tijdens de landelijke najaarsronde.” De subsidiepot tijdens die ronde is met zes miljard euro gevuld, maar of Solarfields een deel daarvan in de wacht sleept voor de Zutphense plannen hangt af van het totale aantal aanvragen. Smit: “Wat daaruit komt weet je nooit helemaal zeker, maar ik heb goede hoop dat het lukt.”

Als in januari volgend jaar blijkt dat Solarfields inderdaad de subsidie krijgt kan de bouw van het zonnepark snel daarna beginnen en is de ingebruikname wellicht al aan het begin van de zomer. “We willen het park zo snel mogelijk draaiende hebben. De gemeente Zutphen is groot voorstander, omdat het park flink bijdraagt aan de gemeentelijke duurzaamheiddoelstelling.” De aanleg van het park zal wel iets langer duren dan normaal gesproken het geval is, verwacht Smit. “Dat komt door de locatie. Op een voormalige vuilstortplaats duren voorbereiding en bouw net wat langer. Je moet secuur te werk gaan, er komt bijvoorbeeld eerst een laag afdekfolie over de grond.”