Samen de zn.

Het eerste RES-congres: “Het gaat om mijn toekomst. Geven jullie daar wel om?”

29 november 2021

3 november 2021, tijdens de Nationale Klimaatweken, zijn wij bij het eerste RES-congres geweest. Voor sommigen een open deur, voor anderen niet: het RES is onze Regionale Energie Strategie. Kort samengevat is het ons landelijk Klimaatakkoord, in de praktijk.

Tijdens het congres zijn we iedereen die zich betrokkenen voelt bij de RES tegengekomen: overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders, marktpartijen, wetenschappers en burgers. De dag stond in het teken van leren van inzichten uit de praktijk en van elkaar. Maar ook inspiratie opdoen en ons netwerk uitbreiden. 

Het RES: de urgentie

Projectmanager Lylian Dwarkasing focust zich al langere tijd op participatie. Een bezoek aan het RES-congres kon daarom niet uitblijven: “Ik vond het een inspirerende dag. De urgentie van de energietransitie is heel erg benadrukt. Samen hebben we nagedacht over ideeën en innovaties waar je tijdens het dagelijkse werk niet altijd tijd en ruimte voor hebt. Mooi om te zien is dat het woord ‘samen’ makkelijk zo’n honderd keer is gevallen. Dit geeft mij het gevoel dat echt tot ons begint door te dringen dat we de klimaatdoelen alleen halen als we er met zijn allen de schouders onder zetten.”

“Het woord ‘samen’ is zo honderd keer gevallen.”
– Lylian Dwarkasing, Projectmanager – Solarfields
Lylian Darkwasing

“Hoe de sprekers hun visie dan omzetten in actie en resultaat, is grotendeels overgelaten aan de fantasie van de luisteraars. Toch was het goed om te horen dat iedereen de transitie en ‘samen’ belangrijk vindt. Voor mij weer veel inspiratie om aan de slag te gaan. Samen met het participatieteam gaan we weer bezig om ‘samen de zon’ nog verder te vertalen naar de praktijk.”

Focus op zonnedaken

Ook collega’s Niels van der Meulen en Claire den Hertog, Business Developers Roof zijn naar het RES-congres geweest: “Het was een informatieve en inspirerende dag! Het is fijn om te horen dat er veel focus uitgaat naar Zon op Dak en dat iedereen de urgentie van de energietransitie lijkt te voelen. Er waren mooie en waardevolle presentaties. Zoals van de weerman van RTL, Reinier van den Berg.”

“Het gaat hier om mijn toekomst. Geven jullie daar wel om?”
– 14-jarige spreker Extinction Rebellion

“Wat echt is blijven hangen, zijn de woorden van de 14-jarige spreker van Extinction Rebellion: ‘Het gaat hier om mijn toekomst. Geven jullie daar wel om?’ Genoeg inspiratie voor actie dus. We zijn heel erg benieuwd hoe dit alles vertaald gaat worden in de RES 2.0 die er nu aankomt. Wijzelf gaan in ieder geval weer aan de bak. Kom maar op met die klimaatdoelen!”

RES in de praktijk

Tijdens het RES-congres is de samenwerking tussen Coöperatie Eekerpolder en Solarfields voor zonnepark Eekerpolder uitgelicht. Bekijk hier het interview over wat besproken werd tijdens een participatiesessie.