4 januari 2022
Zodra jouw zonnedak zonlicht opvangt, gaat de geplaatste omvormer bezig met het produceren van zonne-energie. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk met de opgewekte elektriciteit van jouw zonnedak?
Nadat jouw zonnedak het zonlicht heeft omgezet in elektriciteit, zijn er een aantal opties voor de stroom. Wat je veel ziet, zeker bij huizen, is dat de opgewekte zonnestroom direct op locatie wordt gebruikt. Een andere optie is dat de stroom wordt ‘terug geleverd aan het openbare net’. Dit houdt in dat je de stroom niet zelf gebruikt. Het net brengt de stroom ergens anders heen waar ze het wel kunnen gebruiken. Een combinatie van deze twee -zelf gebruiken én aan het net leveren- zie je veel.
Met jouw zonnedak wil je natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie opwekken. Maar hoe wordt zonlicht eigenlijk omgezet? Dat gaat als volgt: de zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt in de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom (zie onderstaande afbeelding). De stroom die uit je stopcontact komt, wordt groene stroom of wisselstroom genoemd. Op deze manier kan je gebruik maken van je eigen opgewekte elektriciteit. Hoe meer licht er op jouw zonnepanelen valt, des te meer zonne-energie jouw zonnepanelen opleveren.
Meestal kan niet alle opgewekte elektriciteit direct door de pandgebruiker worden ingezet. Je houdt dan dus eigenlijk groene stroom over. Als je minder stroom verbruikt dan dat jouw zakelijke zonnepanelen hebben opgewekt, gaat de rest van de opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet. De elektrameter houdt bij hoeveel energie jij terug levert aan het net. Jouw verbruik en jouw extra elektriciteit wordt (nu nog) met elkaar verrekend.
Omdat er veel, snel verandert in de wereld van energie, is verduurzamen echt maatwerk. Het is goed om te weten wat jouw ‘verbruikersprofiel’ is. En bijvoorbeeld ook wat de aansluitingsmogelijkheden zijn voor jouw pand. Misschien heb je het nieuws wel gevolgd: dan weet je dat terugleveren niet meer altijd kan. Gelukkig zijn er genoeg creatieve oplossingen te verzinnen om zo toch te kunnen verduurzamen.
We zien veel initiatieven om CO2-uitstoot te verlagen. Gelukkig maar, want we hebben haast, het klimaat wacht niet. Minder CO2-uitstoot gebeurt door minder energie te gebruiken, maar ook door het zelf opwekken van duurzame energie, zoals zonnestroom. Een eigen zonnedak is een mooi begin en heeft een positief effect op deenergietransitie, het klimaatakkoord, een beter energielabel, jouw reputatie en jouwportemonnee. Dus… waar wacht je nog op?
Nieuwsgierig geworden naar een zonnedak? Ontdek de opbrengst van een zonnedak.
Bij Solarfields geloven we dat we de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Méér groene stroom, mínder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor jou. We voelen de urgentie om nú stappen te zetten om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Daarom ontwikkelen, bouwen en beheren we zonneparken van formaat. Op grond, dak en water.
Meer over Solarfields