Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
28/07/2021

Participatie Molenwaard

Zij willen best een grotere tuin. Wij hebben wat land over. Afgelopen vrijdag was het feest. Deze blije omwonenden hebben hun contract ondertekend en wij hebben een nieuwe vorm van participatie onderzocht. Rondom het zonnepark in Molenwaard is sprake van een ‘bufferzone’. Een mooie groene strook die de bewoners in de directe omgeving graag als tuin willen gebruiken. En waarom ook niet? 

De bufferzone als tuin

Het zonnepark Molenwaard is qua locatie een bijzonder park. Er zijn maar heel weinig plekken waar een zonnepark zo dichtbij omwonenden heeft. Daarom is er rondom het zonnepark een hoge dijk aangelegd met veel groen. Zo zorgt de dijk ervoor dat de omwonenden het zonnepark nauwelijks kunnen zien. Daarnaast is er ook nog een bufferzone naast het park. Dit is een stuk grond dat ervoor zorgt dat het park niet te dicht op de direct-aanwonenden ligt. En al dat land, lag daar eigenlijk maar wat te liggen. Dus hebben we contact gezocht met de bewoners en gevraagd of er interesse was om dit land te lenen.

Land ‘weggeven’ is zo gek nog niet

Zo krijgt hun tuin als het ware een verlengstukje. Een mooie plek om bijvoorbeeld die moestuin te maken die al zo lang op het wensenlijstje staat! Het voelde in het begin wat vreemd om land ‘weg te geven’. Maar eigenlijk is het zo gek nog niet. Het land had tot nu, behalve bufferzone zijn, geen functie. Uiteindelijk is er nu met de bewoners afgesproken dat zij het land gratis mogen gebruiken. Zo hebben zij er een mooie stukje tuin bij dat ze naar eigen wens kunnen inrichten. En wij hebben weer wat geleerd op het gebied van participatie en ‘gedeeld eigendom’.

Wil je meer weten over dit zonnepark? Kijk dan hier.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact