Zonthermiepark Dorkwerd groningen

Het grootste zonthermiepark van Nederland

Projecten Zonthermiepark Dorkwerd – Groningen

Novar en K3 ontwikkelen samen een zonthermiepark op het baggerdepot Dorkwerd aan de noordkant van de stad Groningen.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


24.000Zonnecollectoren
37 MWthPiekvermogen per jaar
2.600Huishoudens voorzien van warmte

Zonthermiepark Dorkwerd – Groningen

Novar ontwikkelt in Groningen in samenwerking met gebiedsontwikkelaar K3 en leverancier TVP Solar voor duurzaam nutsbedrijf Warmtestad het grootste zonnewarmtepark (zonthermie) van Nederland. Het is het derde grootste zonthermiepark ter wereld. Het park wordt naar verwachting in 2024 in gebruik genomen.

Waarom zonthermie?

Het park is een belangrijk project in het realiseren van een CO2-neutraal en aardgasvrij Groningen. Met behulp van zonnecollectoren wordt de warmte van de zon opgevangen en dit verwarmt het water dat langs de zonnecollectoren loopt. Zonthermie is hiermee een duurzame, innovatieve en veilige oplossing voor de Groningse warmtevoorziening.
Van Groningen, voor Groningen.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het project bevindt zich momenteel in de bouwfase. De fundaties zijn gestort en het gebouw is wind en waterdicht. De komende maanden worden de elektrische installatie, pompen en dry-coolers geplaatst en starten de werkzaamheden aan veld leidingen, onder structuren en overige elektra. Het project wordt naar verwachting in Q2 2024 opgeleverd.

Over dit zonnepark

Hoe werkt zonthermie?
Zonthermie is eigenlijk zonne-energie opslaan in warm water. Als de zon schijnt, vangt de collector zonlicht op en zet dit om in warmte. Deze duurzame warmte wordt opgeslagen in een buffertank en vervolgens richting het warmtenet geleid. Een warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzame en innovatieve energieoplossing dat eenvoudig te gebruiken is en waar veel mensen tegelijk gebruik van kunnen maken. Een duurzaam alternatief voor Gronings gas.

Nieuwe techniek
Bij dit project wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek. Er worden meer dan 24.000 zonnecollectoren gebruikt. Het verschil met ‘gewone’ collectoren is dat er geen elektriciteit maar warmte wordt opgewekt. In plaats van kabels, loopt er water langs de zonnecollectoren. Dit water, warmt op een zonnige dag op tot zo’n 85 graden Celsius. Een speciale vacuümtechniek in de collectoren maakt het mogelijk om efficiënt hoge temperaturen te produceren.

Locatie van het zonthermiepark
Dit innovatieve zonproject wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, dichtbij de stad Groningen. Het project ligt onder het Van Starceknborghkanaal.

Duurzame en lokale oplossing
Het zonthermiepark heeft een oppervlakte van 12 hectare en gaat duurzame warmte leveren aan het Groningse warmtenet. De zonnewarmte is voldoende voor 25 procent van alle warmte die de ruim 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken.
Het park is een duurzame én lokale oplossing voor de uitdaging die we in Nederland hebben als het gaat om het duurzaam opwekken van energie.

Zorg voor de natuur
Bij het ontwerp van het zonthermiepark is goed nagedacht over een natuurlijke inpassing in het landschap. We hebben een ecoloog gevraagd om in afstemming met de lokale imkervereniging, een aantal omwonenden en overheden een inrichtingsplan te schrijven. In die afstemming is er ook nog een aantal aanpassingen gedaan in het plan. Het park wordt nu op palen gebouwd, waardoor er minder beton gebruikt hoeft te worden en er meer ruimte is voor bloem- en kruidenrijk grasland. Van het 22 hectare grote baggerdepot is 12 hectare bestemd voor zonthermie. Op de overige 10 hectare krijgt de natuur alle ruimte.

Novar Novar
“We asked an ecologist to develop a plan in consultation with the local beekeepers’ association, several local residents and the authorities.”
Marloes Sprong-Ariëns, K3
Novar Novar

Laatst bewerkt op 8 maart 2024

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact