Samen de zn.

Treed in de voetsporen van Koning Willem-Alexander: bezoek Vloeivelden Hollandia

Unieke kans om het grootste zonnepark van Nederland te bezoeken! Vloeivelden Hollandia is open voor publiek op zaterdag 11 september 2021 van 10.00-14.00 uur in Nieuw Buinen. Treed in de voetsporen van de Koning en loop tussen de panelen, over het water tijdens de Open Energie Dag op 11 september. Het terrein is opengesteld van 10.00 – 14.00 uur, ingang middels Zuiderdiep 34 te Nieuw Buinen. Wij vertellen graag over dit unieke park en geven deze dag rondleidingen aan de bezoekers tussen de panelen.

Tijdens de Open Energie Dag op 11 september 2021 openen tientallen duurzame energieprojecten de deuren om een breed publiek kennis te laten maken met hun project. En jij bent ook welkom. Zien we jou 11 september?

Hollandia – Vloeivelden

De vloeivelden tussen Eerste Exloërmond en de Provinciale weg te Drouwenermond waren vroeger onderdeel van de afvalwaterzuivering van de fabriek Hollandia. Deze fabriek was tot 1977 in bedrijf en werd aan het begin van de jaren negentig gesloopt. Sindsdien zijn de vloeivelden in eigendom van de Avebe. Tegenwoordig zijn de vloeivelden niet meer als zijnde in gebruik omdat er een moderne zuiveringsinstallatie is gerealiseerd. Deze nieuwe installatie maakt het “vloeien” op de vloeivelden overbodig. Het huidig gebruik van de projectlocatie betreft een strategisch buffer voor de zuiveringsinstallatie.

Rondom de projectlocatie is een dijklichaam aanwezig waardoor het zonnepark volledig uit het zicht van de omgeving kan worden gerealiseerd. Omdat de zonnepanelen op een constructie boven het maaiveld worden geplaatst zal hieronder gewoon gras blijven groeien. Hierdoor kan onder de zonnepanelen beweiding door bijvoorbeeld schapen plaatsvinden. Op deze wijze wordt de ondergrond meervoudig gebruikt en hoeft er niet machinaal gemaaid te worden of met chemische bestrijdingsmiddelen ongewenste plantengroei onderdrukt te worden.

Hollandia – Vloeivelden in één overzicht

288.116 panelen geplaatst
30.267 huishoudens voorzien van stroom per jaar
55.721.746 kg minder CO2 uitstoot per jaar

Waar zijn we nu?

Ontwerp

Vergunning

Subsidie

Bouw

In gebruik

Koning Willem-Alexander opent Vloeivelden Hollandia

Foto: Marcel J. de Jong

21 mei 2021 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het  Zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen officieel geopend. Na de openingshandeling, in aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden, kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over het park. Hierbij sprak de Koning  met betrokken omwonenden over het participatieproces, met technici over de uitdagingen rond de aanleg van het park en met vertegenwoordigers van de initiatiefnemers Avitec infra & milieu, Solarfields Nederland en Royal Avebe over de samenwerking bij dit project.