De vloeivelden tussen Eerste Exloërmond en de Provinciale weg te Drouwenermond waren vroeger onderdeel van de afvalwaterzuivering van de fabriek Hollandia. Deze fabriek was tot 1977 in bedrijf en werd aan het begin van de jaren negentig gesloopt. Sindsdien zijn de vloeivelden in eigendom van de Avebe. Tegenwoordig zijn de vloeivelden niet meer als zijnde in gebruik omdat er een moderne zuiveringsinstallatie is gerealiseerd. Deze nieuwe installatie maakt het “vloeien” op de vloeivelden overbodig. Het huidig gebruik van de projectlocatie betreft een strategisch buffer voor de zuiveringsinstallatie.
Rondom de projectlocatie is een dijklichaam aanwezig waardoor het zonnepark volledig uit het zicht van de omgeving kan worden gerealiseerd. Omdat de zonnepanelen op een constructie boven het maaiveld worden geplaatst zal hieronder gewoon gras blijven groeien. Hierdoor kan onder de zonnepanelen beweiding door bijvoorbeeld schapen plaatsvinden. Op deze wijze wordt de ondergrond meervoudig gebruikt en hoeft er niet machinaal gemaaid te worden of met chemische bestrijdingsmiddelen ongewenste plantengroei onderdrukt te worden. In 2021 is dit het grootste zonnepark van Nederland.
21 mei 2021 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen officieel geopend. Na de openingshandeling, in aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden, kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over het park. Hierbij sprak de Koning met betrokken omwonenden over het participatieproces, met technici over de uitdagingen rond de aanleg van het park en met vertegenwoordigers van de initiatiefnemers Avitec infra & milieu, Solarfields Nederland en Royal Avebe over de samenwerking bij dit project.
Bij Solarfields geloven we dat we de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Méér groene stroom, mínder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor jou. We voelen de urgentie om nú stappen te zetten om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Daarom ontwikkelen, bouwen en beheren we zonneparken van formaat. Op grond, dak en water.
Meer over Solarfields