Eekerpolder – Midden Groningen

Solarfields heeft samen met energie coöperatie Eekerpolder het initiatief zonnepark Eekerpolder opgericht in de gemeente Midden-Groningen. Het zonnepark ligt in de oksel van de A7 en de N33 en heeft een oppervlakte van circa 68.6 hectare. Door intensieve samenwerkingen hebben wij samen dit mooie project mogelijk gemaakt voor de omgeving van Midden-Groningen & Oldambt.

Samenwerking met Coöperatie Eekerpolder

Solarfields is een 50/50% samenwerking aangegaan met de Energie Coöperatie Eekerpolder om het mooiste zonnepark van Nederland te realiseren. Hierbij lag de nadruk op een vruchtenvolle samenwerking waarbij het landschappelijke inpassing proces, de creatie van draagvlak en het contact met diverse stakeholders samen is opgepakt. Er is goed naar elkaar geluisterd en daarbij meegenomen wat de belangrijkste speerpunten van elkaar zijn.

In samenspraak met coöperatie Eekerpolder en haar leden, landschapsarchitecten van de provincie en gemeentes Midden-Groningen en Oldambt is naar voren gekomen dat tussen de 25 en 30% van het totaal wordt teruggegeven aan ecologische inpassing. Hierbij kunt u denken aan verbrede watergangen, mooie stukken struweel en andere vegetatie wat ten goede komt aan de verbetering van de ecologie. Daarnaast wordt er een recreatieve meerwaarde gecreëerd waardoor u als passant kan gaan genieten van het nieuwe energielandschap. Er komen naast stopplaatsen met picknickbankjes ook een uitkijktoren waarvan u over het landschap kan heen kijken.

Het zonnepark levert circa 90 MWp op en kan 16.282 huishoudens van groene duurzame energie voorzien. Dit levert een enorme bijdrage aan de doelstellingen van zowel de provincie Groningen, als de gemeente Midden-Groningen. Verder is het nog van belang om mede te delen dat er nog een aangrenzend zonnepark komt te liggen in de gemeente Oldambt. Deze wordt tenminste net zo groot als het gedeelte in Midden-Groningen.

Eekerpolder – Midden Groningen in één overzicht

149.094 zonnepanelen
16.282 huishoudens voorzien van stroom per jaar
29.000 kg minder CO2 uitstoot per jaar

Waar zijn we nu?

Ontwerp

Vergunning

Subsidie

Bouw

In gebruik

“Solarfields is één van de weinige ontwikkelaars die lokaal eigendom echt serieus neemt. Als we ideeën, aandachtspunten of zorgen op tafel leggen, dan luisteren ze daar naar en doen we daar wat mee. We ontwikkelen samen een breed gedragen plan, van onderop in plaats van bovenaf.”
– Jaap Keuning, Energiecoöperatie Eekerpolder