Wanneer is een dak geschikt als zonnedak?

Niet ieder dak is direct geschikt als zonnedak, maar kan dat wel worden. Bij iedere aanvraag voor een zonneproject op dak doen we vooraf een haalbaarheidsstudie. Daar houden we onder andere rekening met obstakels op het dak. Er moet voldoende ruimte zijn om zonnepanelen te plaatsen. Als er te veel obstakels op het dak liggen, zoals ontluchtingspijpen, airco’s, schoorstenen of dakramen, ontstaat er ruimtegebrek én schaduw. Schaduw op één paneel kan ervoor zorgen dat meerdere zonnepanelen minder goed presteren. Zonnepanelen worden namelijk, net als kerstverlichting, in een string geplaatst en het zwakste paneel bepaalt de zon-opbrengst voor de hele reeks. Overigens zorgen niet alleen obstakels op het dak voor schaduw. Omliggende bomen en andere gebouwen kunnen ook de veroorzaker zijn. Onze technische ontwerper berekent het netto dakoppervlak en de meeste ideale opstelling voor het zonnedak om de zonne-opbrengst te bepalen.

Daarnaast wordt onderzocht of de huidige dakconstructie het zonnepanelen-systeem kan dragen. Onze ervaring leert dat een te zwakke dakconstructie de meest voorkomende oorzaak van een negatief advies is. Bij Solarfields bieden we daarom de mogelijkheid om de nieuwe dakconstructie (mee) te financieren. Een onafhankelijk ingenieursbureau test de sterkte van de dakconstructie voor én na de bouw. We onderzoeken het voor ons gezamenlijk belang, maar het is ook verplicht voor de aanvraag van de resterende financiering en de verzekering.

Wat betreft de dakbedekking zijn er verschillende oplossingen. Voor de meeste soorten dakbedekking is een montagesysteem beschikbaar. Voor een schuin dak geldt dat de zonnepanelen het makkelijkst op een pannen- of (golf) platendak worden gemonteerd. Op platte daken worden panelen onder een hoek gemonteerd op een aluminium stellage die vaak met grindtegels wordt vastgehouden op het dak. Op deze manier hoeven er geen gaten in het dak worden geboord. 
De laatste eis is de aansluitmogelijkheid op het bestaande energienet. Een zonnepark levert enorm veel vermogen. We kunnen niet gewoon een stekker in het stopcontact steken. Hiervoor maken we in een vroeg stadium afspraken met de netbeheerder die de netstations in de omgeving beheert. Daarbij is capaciteit het grootste vraagstuk. Is het mogelijk om het zonnedak aan te sluiten op het huidige (of toekomstige) energienet?

Dit is een artikel uit het thema Vragen over zonnedak. Meer weten? Lees ook: Zijn zonnepanelen op een dak wel brandveilig?