Samen de zn.

Wanneer is een dak geschikt als zonnedak?

Of een bedrijfsdak geschikt is voor grootschalige zonnepanelen, hangt af van verschillende factoren:

 • Sterkte van de dakconstructie: de constructie moet de panelen kunnen dragen
 • Aantal obstakels op het dak: zoals ontluchtingspijpen of dakramen
 • Omliggende obstakels: zoals andere gebouwen of bomen
 • De aansluitingmogelijkheid: het dak moet op het (toekomstige) energienet kunnen aansluiten
 • Voldoende ruimte op het dak: het netto dakoppervlak is van belang voor het rendement
 • De huidige dakbedekking: bepaalt het zonnepanelensysteem dat wordt geplaatst

Een bedrijfsdak geschikt maken voor grootschalige zonnepanelen

Niet ieder dak is direct geschikt als zonnedak, maar kan dat wel worden. Bij iedere aanvraag voor een zonneproject op dak doen we vooraf een haalbaarheidsstudie waarbij we verschillende factoren die meebepalen in kaart brengen.

Dakconstructie voor zonnepanelen

Onze technische ontwerper onderzoekt of de huidige dakconstructie het zonnepanelen-systeem kan dragen. Onze ervaring leert dat een te zwakke dakconstructie de meest voorkomende oorzaak van een negatief advies is. Bij Solarfields bieden we daarom de mogelijkheid om de nieuwe dakconstructie (mee) te financieren. Een onafhankelijk ingenieursbureau test de sterkte van de dakconstructie voor én na de bouw. We onderzoeken het voor ons gezamenlijk belang, maar het is ook verplicht voor de aanvraag van de resterende financiering en de verzekering.

Obstakels en ideale opstelling

Zoals gezegd is niet ieder dak direct geschikt als zonnedak, maar kan dat wel worden. Bij iedere aanvraag voor een zonneproject op dak doen we vooraf een haalbaarheidsstudie voor jouw dak. Daar houden we onder andere rekening met obstakels op het dak. Er moet voldoende ruimte zijn om zonnepanelen te plaatsen. Als er te veel obstakels op het dak liggen, zoals ontluchtingspijpen, airco’s, schoorstenen of dakramen, ontstaat er ruimtegebrek én schaduw. Schaduw op één paneel kan ervoor zorgen dat meerdere zonnepanelen minder goed presteren. Zonnepanelen worden namelijk, net als kerstverlichting, in een string geplaatst en het zwakste paneel bepaalt de zon-opbrengst voor de hele reeks. Overigens zorgen niet alleen obstakels op het dak voor schaduw. Omliggende bomen en andere gebouwen kunnen ook de veroorzaker zijn. Onze technische ontwerper berekent het netto dakoppervlak en de meeste ideale opstelling voor het zonnedak om de zonne-opbrengst te bepalen.

Aansluiting op het energienet

Een van de belangrijkste eisen is de aansluitmogelijkheid op het bestaande energienet. Een zonnepark levert enorm veel vermogen. We kunnen niet gewoon een stekker in het stopcontact steken. Hiervoor maken we in een vroeg stadium afspraken met de netbeheerder die de netstations in de omgeving beheert. Daarbij is capaciteit het grootste vraagstuk. Is het mogelijk om het zonnedak aan te sluiten op het huidige (of toekomstige) energienet?

Montagesysteem dat past bij de dakbedekking

Wat betreft de dakbedekking zijn er verschillende oplossingen. Voor de meeste soorten dakbedekking is een montagesysteem beschikbaar. Voor een schuin dak geldt dat de zonnepanelen het makkelijkst op een pannen- of (golf) platendak worden gemonteerd. Op platte daken worden panelen onder een hoek gemonteerd op een aluminium stellage die vaak met grindtegels wordt vastgehouden op het dak. Op deze manier hoeven er geen gaten in het dak worden geboord. 

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belangrijke factoren voor een zonnedak

 • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt van veel verschillende factoren af. Niet ieder dak is geschikt, maar kan dat wel worden. Een aantal dingen die belangrijk zijn om te bepalen of jouw dak geschikt is hebben we op een rij gezet.

  • De aansluitingmogelijkheid: het dak moet op het (toekomstige) energienet kunnen aansluiten
  • Voldoende ruimte op het dak: het netto dakoppervlak is van belang voor het rendement
  • Aantal obstakels op het dak: zoals ontluchtingspijpen of dakramen
  • Omliggende obstakels: zoals andere gebouwen of bomen
  • Sterkte van de dakconstructie: de constructie moet de panelen kunnen dragen
  • De huidige dakbedekking: bepaalt het zonnepanelensysteem dat wordt geplaatst
 • Wat is de minimale oppervlakte voor een zonnedak?

  Een zonnedak heeft geen minimale oppervlakte: zolang een dakconstructie sterk genoeg is, kunnen er zonnepanelen worden geplaatst. Het is wel zo dat hoe groter het netto dakoppervlakte is, des te meer panelen er kunnen worden geplaatst. En dat levert meer energie en dus een grotere opbrengst. Solarfields is een ontwikkelaar van grootschalige zonnedaken. Daarom werken wij samen met partijen die een dak hebben met een minimale oppervlakte van 3.000 m2.

 • Wat als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

  Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen dan is het bijna altijd mogelijk om deze geschikt te maken. Samen zoeken we naar oplossingen om een zonnedak toch te kunnen realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door de dakconstructie aan te passen zodat deze wel een zonnesysteem kan dragen. Of door opzoek te gaan naar een creatieve oplossing om aan te sluiten op het energienet, als dat het probleem is. We denken in oplossingen en dan is niets onmogelijk.

Dit is een artikel uit het thema Vragen over zonnedak. Meer weten? Lees ook: Zijn zonnepanelen op een dak wel brandveilig?