Jij gooit de hengel uit.
Wij wekken de energie op. Samen de zn.

Zonnepanelen op water, het kan!

We moeten in Nederland creatief met onze ruimte omgaan. We willen zoveel mogelijk de bruikbare landbouwgrond ontzien, niet alle daken zijn geschikt voor een zonnepark… Kortom, het is tijd om naar andere mogelijkheden te kijken. Eén van de oplossingen is om zonnepanelen op het water te plaatsen, een zogenaamde zonneplas. We hebben inmiddels meerdere projecten in ontwikkeling, waar we al gebruik maken van deze mogelijkheid.

Zon én water

Zonnepanelen en water gaan enorm goed samen. De schittering van het water verhoogt namelijk de opbrengst aanzienlijk. Er zijn verschillende constructies ontwikkeld waardoor het mogelijk is om zonnepanelen op het water te plaatsen. Bij Solarfields maken we gebruik van zogenaamde drijvers. De constructie is op deze manier goed bestemd tegen weersinvloeden die voor golven zorgen. De zonnepanelen bewegen gewoon mee!

Heb je een waterplas van 10 hectare of groter en ben je benieuwd of zonnepanelen geschikt zijn op deze locatie? Doe de gratis quickscan en bereken je zonneopbrengst.

Jouw project. Onze expertise.

1 
2 
3 
 • Stap 1: Jouw adres

  De quickscan geeft je in drie eenvoudige stappen inzicht in de opbrengst van jouw zonneproject op water. Je ontvangt deze berekening op maat binnen twee werkdagen in je mail.

  Kom je er niet uit?
  Liever niet online invullen, een bijzondere situatie of een vraag? Bel ons tijdens kantooruren 085-3030850 of mail info@solarfields.nl.
 • Wat zijn geschikte locaties voor zonnepanelen op water?

  Oude zandwinplassen zijn bij uitstek geschikt voor zonnepanelen op water. Je mag in deze plassen namelijk vaak niet zwemmen. Dat komt omdat de plassen erg diep zijn en er instortingsgevaar is. Dit kan draaikolken veroorzaken in het water. Daarnaast is het geen natuurlijk ontstane waterplas, maar ontstaan door de opgraving van zand. Andere wateren van minimaal 10 hectare kunnen uiteraard ook interessant zijn als drijvend zonnepark.

  Op dit moment vinden er ook grootschalige onderzoeken plaats om te testen of de panelen op zee geplaatst kunnen worden. Dit is op dit moment nog wel experimenteel. Wij houden deze ontwikkelingen goed in de gaten. 

  Ecologie rondom zonnepanelen op water

  We weten wel dat de ecologische invloed beperkt is. Zonlicht dringt nog steeds door tot het water en zorgt ervoor dat het water koeler blijft op de zomerse dagen. Gevaarlijke algen zoals de bekende blauwalg komt hierdoor langzaam tot ontwikkeling. We onderzoeken momenteel ook het effect van touwen onder de zonnepanelen. Op deze touwen kunnen ongevaarlijke algen groeien.

  Contact met Solarfields

  Contact met onze locaties kan door ons te bellen of te mailen via onze algemene contactgevens:

  visualisatie zonneplas Domelaar