Zonnepark vuilstort farmsum

Groene opwek vanaf een voormalige vuilstort

Projecten Zonnepark Farmsum – Delfzijl

Aan de Warvenweg in Farsum heeft Novar zonnepark Vuilstort Farmsum gerealiseerd. Het zonnepark is gebouwd op een voormalige vuilstort.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


29.052Zonnepanelen op de grond
12,1 MWpPiekvermogen per jaar
3.617Huishoudens voorzien

Vuilstort Farmsum – Farmsum

Aan de Warvenweg in Farsum heeft Novar zonnepark Vuilstort Farmsum gerealiseerd. Het zonnepark is gebouwd op een voormalige vuilstort. Het park van ruim 20 hectare is in oktober 2021 in gebruik genomen.

Locatie van het zonnepark

Dit zonnepark bevindt zich in de gemeente Eemsdelta in de provincie Groningen. Het ligt op een oude vuilstort aan de Warvenweg in Farmsum en heeft hierdoor een hoogteverschil van circa 8 meter. Het park ligt ruim twee kilometer ten zuiden van het industriegebied van Delfzijl en op circa 650 meter ten zuiden van de N992. Rondom de vuilstort staan de windmolens van het windpark Delfzijl-zuid waardoor het zonnepark goed past in het huidige energielandschap.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

Dit zonnepark zal ongeveer 12 MWp aan elektriciteit gaan opwekken en kan ruim 3.000 huishoudens voorzien van groene stroom. Daarmee draagt het zonnepark bij om de doelstellingen van RES-regio Groningen te behalen.

Investeren met burenvoordeel

De inwoners van Delfzijl hebben de mogelijkheid gekregen om mee te participeren. Er is zelfs een extra burenvoordeel ingevoerd waardoor het nog gunstiger is om deel te nemen. Via het platform ZonnepanelenDelen konden deelnemers investeren en gedurende 15 jaar rendement ontvangen van het zonnepark.

zonneveld Vuilstort Farmsum

Waarom dit zonnepark?

De provincie Groningen vormt één van de 30 energieregio’s die samenwerken om de klimaatdoelstellingen te halen. Gemeente Eemsdelta heeft samen met de andere gemeenten en de Provincie Groningen de Regionale Energiestrategie Groningen vastgesteld. In RES 1.0 is afgesproken dat Groningen in 2030 5,7 Terawattuur (TWh) elektriciteit duurzaam wil opwekken door windmolens en zonneparken.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het park is in oktober 2021 in gebruik genomen.

Laatst bewerkt op 14 februari 2024

Bekijk ook

Op de grond Opslag
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact